img

Bir Avuç
Hakkımızda

Bir Avuç Hakkında

Bir Avuç Derneği Hakkında

Bir Avuç İnsani Yardım Derneği, 2021 yılında kurulmuş olup, gönüllülük ve hizmet anlayışıyla, özellikle çocuklar başta olmak üzere dünya üzerindeki mazlum, yetim, öksüz ve afet, savaş, kıtlık gibi durumlarda ihtiyaç sahiplerine maddi ve manevi yardımlar sağlamayı amaçlar. Bağışçılar ve gönüllülerle bağımsız bir şekilde hareket etmektedir.

Yardım Sonrası Takip Ve Denetleme

Derneğimizin yurt içi ve yurt dışı yardım faaliyetleri resmi yetkili kurumlar tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Bağışçılarımız, istemeleri halinde yardım faaliyetlerimizde yer alabilirler. Yapılan tüm projelerin görselleri, fotoğrafları ve video kayıtları arşivlerimizde saklanmaktadır.

Yardım Faaliyetlerinin Coğrafyası

Derneğimiz, Türkiye başta olmak üzere Afrika, Asya ve Ortadoğu'nun kriz ve afet bölgelerinde yardım faaliyetlerini yürütmektedir. Aktif çalışmalarımız Türkiye, Afrika, Arakan ve Afganistan gibi bölgelerde devam etmektedir.

Yardım Faaliyetlerinin Kapsamı

Derneğimiz, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın yardım faaliyetlerini yürütmekte, önceliği her zaman ihtiyaç sahiplerine ulaşarak doğru yardımı yerinde yapmaktır.

Yurt Dışında Yardımların Gerçekleştirilme Biçimi

Bir Avuç ekipleri, yurt dışında gerçekleştirilen projelerde bizzat bulunarak, gelen bağışları ihtiyacı olan bölgelere ulaştırır ve projeleri yerinde gerçekleştirir. Açılan su kuyularının ve diğer projelerin görsel fotoğraf ve video kayıtları arşivlerimize iletir.

Derneğinizin Herhangi Bir Cemaat, Grup Veya Parti İle Bağlantısı Var Mı?

Bir Avuç Derneği'nin, bir cemaat, grup, parti vs. ile hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Derneğimiz bağışçılarımız ve gönüllülerimiz ile birlik ve beraberlik için bağımsız hareket etmektedir.

Yurt Dışında Bir Avuç Şubesi Var Mı?

Bir Avuç İnsani Yardım Derneği'nin, yardım faaliyetleri yurt içi ve yurt dışında yürütülmektedir. Derneğimizin yurt dışında temsilciliği ve şubesi bulunmamaktadır.

Bağış Kabul İşlemleri

Bağışımı Nasıl Ulaştırabilirim?

biravucdernegi.org.tr üzerinden online olarak bağışta bulunabilirsiniz. 0501 359 94 35 numarasına WhatsApp üzerinden yazıp bağış yapabilirsiniz.

Yurt Dışından Nasıl Bağış Yapabilirim?

Derneğimize yurt dışından Western Union ile bağış yapabilirsiniz.

SMS İle Bağış Yapabilir miyim?

SMS Bağışı için çalışmalarımız devam etmektedir.

Geçmişe Ait Bağışlarımı Nasıl Öğrenebilirim?

biravucdernegi.org.tr üzerinden telefon numarası ve şifreniz ile yapılan geçmiş dönemlere ait bağışlara ulaşabilirsiniz.

Su Kuyusu

Su Kuyularını Neden Açıyorsunuz?

Afrika ve Asya’da insanların birçoğu temiz suya ulaşmakta zorluk yaşamaktadır. Kirli sular sebebiyle her yıl binlerce ve belki de yüz binlerce insan hayatını kaybediyor. Derneğimiz, Afrika ve Asya’daki ihtiyaç sahibi köylerde temiz su kuyuları açarak bu ölümlerin önüne geçmeye çalışmaktadır.

Hangi Ülkelerde Su Kuyuları Açıyorsunuz?

Derneğimiz, Afrika’da Madagaskar ülkesinde ve Asya’da Arakan’da kamplarda su kuyusu açma faaliyetleri yürütmektedir.

Bir Su Kuyusu Ne Kadar Sürede Açılıyor?

Su kuyusu çalışmaları başladıktan sonra ortalama açılış süresi 4 – 6 hafta sürmektedir. Ancak bu süre, bölgesel problemlere göre değişiklik gösterebilir.

Açılan Su Kuyularının Takibi Ve Bakımı Yapılıyor Mu?

Açılan su kuyularının takibi ve bakımları Bir Avuç ekiplerince periyodik olarak yapılmaktadır. Ekiplerimiz, kuyularda oluşan hasarlar ve benzeri durumlar için su kuyularını sürekli olarak takip etmektedir.

Bir Su Kuyusu Açma Maliyeti Ne Kadar?

Güncel su kuyusu maliyetlerini online bağış sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Herkes Su Kuyusuna Bağış Yapabilir Mi?

Evet, herkes su kuyularımıza bağışta bulunabilir.

Su Kuyusuna İstediğim İsmi Verebilir Miyim?

Tam su kuyusu açtıran bağışçılarımız kuyuya istedikleri isimleri yazdırabilir. Hisseli kuyuya bağış yapan bağışçılarımız da 1 hisse 1 isim olarak diledikleri ismi tabelaya yazdırabilirler.

Açılan Su Kuyusunun Videosunu Alabilir Miyim?

Afrika ve Asya bölgelerinde açılan su kuyularımızın videoları bağışçılarımıza WhatsApp ile iletilmektedir.

Zekat, Fitre, Sadaka

Zekât kimlere farzdır?

Bir kimseye zekâtın farz olması için o kimsenin Müslüman, akıl sıhhati yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması gerekir. Ayrıca, bir senelik borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla, çoğalıcı ve hasılat sağlayıcı kalitede “nisap ölçüsü” mülke sahip olması gerekmektedir. Çoğalıcı olmaktan hedeflenen, mülkün sahibine kazanç, kâr, fayda temin etmesi ya da kendiliğinden artma ve çoğalma özelliğine sahip olmasıdır.

Nisap ne demektir? Miktarı ne kadardır?

Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik miktarıdır. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mülke sahip olan birey dinen zengin sayılır ve zekât ile mükellef olur. “Nisap” Hz. Peygamber tarafından tanımlanmış olup, 80,18 gr. altın veya eşdeğer para/ticaret mülkü, 40 koyun/keçi, 30 sığır, 5 deve gibi sınırlar içerir.

Havaic-i asliye (asli ihtiyaçlar) nedir?

Havaic-i asliye, temel ihtiyaçlar anlamına gelir ve zekâta tabii olmayan parasal varlıkları ifade eder. Bunlar, insanın hayat ve hürriyetini sürdürmek için zaruri olan nafaka, konut, konut eşyası, giysi, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek vasıtaları ve ilim için edinilen kitaplar gibi eşyalardır.

Araç gereç ve malzemeye zekât düşer mi?

Sanat ve mesleğin icrası için zorunlu olan araç gereç, makine ve malzemeler aslî ihtiyaçlardan olup zekât verilmez. Ancak, ticaret için üretilen veya ticari amaçla alınıp satılan araç gereç, malzeme ve makinelerin zekâtı verilmelidir.

Zekât vaktinden önce verilebilir mi?

Zekâtın farz olması için nisap ölçüsü malın üzerinden bir kameri sene geçmesi gerekir. Ancak, mal sahibi dilerse süresi gelmeden evvel de nisap ölçüsüne erişen malının zekâtını verebilir.

Taksitli olarak zekât verilebilir mi?

Asıl olan şahsın üzerine terettüp eden zekâtı ödemesidir. Bu sebeple, zekât bir kerede ödenebileceği gibi, taksitle de ödenebilir.

Zekât vermenin belirli bir zamanı var mıdır?

Zekât vermenin belirli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belirli bir ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle mükellef olanların, mükellef oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri uygun olur.

Ticaret malının zekâtı kendi cinsinden ödenebilir mi?

Ticaret mallarının zekâtı, malın kıymeti üzerinden hesaplanıp parayla verilebileceği gibi, malın kendi türünden de verilebilir.

Ticaret malının zekâtı neye göre hesaplanır?

Kâr amacıyla alınıp satılan mallara “ticaret malları” denir. Borçtan ve aslî ihtiyaçlardan fazla 80.18 gr. altın kıymetinde ticaret malına sahip olan şahsın, bu malın elde edilmesinin üzerinden bir sene geçmesi hâlinde, kırkta bir %2,5 oranında zekâtını vermesi gerekir. Zekât, ileride elde edilmesi mümkün kârdan değil, mevcut anaparadan ödenmesi gereken mali bir ibadettir.

Alacakların zekâtı nasıl verilir?

Geri ödeneceği kesin olan alacakların, her sene alacaklı tarafından zekâtlarının ödenmesi gerekir. Alacak tahsil edilmeden evvel zekâtı verilmemişse, tahsil edildikten sonra, geçmiş senelere ait zekâtlar da ödenmelidir. İnkâr edilen veya geri alınma olasılığı olmayan alacakların her sene zekâtının verilmesi gerekmez.

Alacaklar zekâta mahsup edilebilir mi?

Ödeme güçlüğü çeken borçlu şahıs, kendisine zekât verilebilecek şahıslardan ise, böyle bir kişide alacağı bulunan şahıs, ondaki alacaklarını zekâta mahsup edebilir.

Arazî mahsulünden zekât verilmesi gerekir mi?

Odun, kamış (şeker kamışı hariç) ve ottan başka topraktan elde edilen her türlü mahsulün, nisap ölçüsüne erişmesi hâlinde (takribî 650 kilogram.) zekâtının verilmesi gerekir. Mahsulün zekâtının verilmesinde toprağın işlenmesi ve su kullanımı esas olarak alınmaktadır. Yağmur, nehir, dere, ırmak ve bunların kanallarıyla sulanan toprak mahsullerinde onda bir, kova, dolap gibi emekle sulananlarda ise yirmide bir zekât verilir.

Zekât ve fitre kimlere verilir?

Zekât ve fitrenin kimlere verilebileceği Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, düşkünler, esaretten kurtulacaklar, borçlu düşenler, Allah yolunda cihada koyulanlar, yolda kalmış olanlar, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar ve kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimselerdir.

Zekât kimlere verilmez?

Zekât ve fitrenin, belirli kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz değildir. Zekât verilecek kişi, belirli koşulları taşısa dahi ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, Müslüman olmayanlara, karı-koca birbirlerine zekât veremez.

Zekât ve fitre, hayır kurumlarına verilebilir mi?

Alınan zekât ve fitreleri, Kur'an'da belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve güvenilir dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına verilmesinde dinen bir mahzur yoktur.

Ücretlilere zekât verilebilir mi?

Belirli bir kazancı olup, bu kazancıyla minimum temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve başka bir mal varlığı da bulunmayan kişilere zekât verilebilir.

Farklı ayarda altını bulunan kimse zekâtını nasıl hesaplar?

Farklı ayarlardaki altınlar, toplam ağırlıkları 80,18 grama eriştiğinde, zekâta tabidir. Farklı ayarlardaki altınların zekâtı, bedelleri üzerinden hesaplanarak, % 2,5 oranında verilir.

Temel ihtiyaçlar için biriktirilen para zekâta tabii midir?

Temel ihtiyaçlar için biriktirilen paralar, sözlü ya da yazılı taahhüde girilmişse zekât vermek gerekmez. Ancak böyle bir taahhüde başlanmamış ve paranın nisap ölçüsüne erişip üzerinden bir sene geçmişse, zekâtının verilmesi gerekir.

Büluğ çağına ermemiş zengin çocuğun malından zekât gerekir mi?

Akıllı olmayan ve büluğ çağına ermemiş kişiler, kendileri mükellef olmasalar da, zenginlerin malında fakirlerin hakkı olduğu için, veli veya vasilerince bunların mallarından zekât verilmelidir.

Vergi zekât yerine geçer mi?

Vergi bir vatandaşlık vazifesidir; zekât ise dinî bir yükümlülüktür. Mükellefiyet, temel gaye, oran, miktar ve harcanacağı yerler bakımından zekât ile vergi farklıdır. Bu nedenle, devlete ödenen vergiler zekât yerine geçmez ve zekâtın ayrıca verilmesi gerekir.

Zekât havale yoluyla ödenebilir mi?

Zekât, bizzat elden verilebileceği gibi, vekâlet veya havale yoluyla da verilebilir. Önemli olan zekâtın alacak kişiye ulaşmasıdır.

Üvey anne, üvey baba ve üvey çocuklara zekât verilebilir mi?

Kocası ölmüş ise üvey anneye, büluğ çağına ulaşıp evden ayrılmış ise üvey çocuklara ve üvey babaya, fakir olmaları hâlinde zekât verilebilir. Zekât veren kişi bunlara bakmakla mükellef değildir.

Damat ve geline zekât verilebilir mi?

Fakir olan damada zekât verilebilir. Ancak koca eşine bakmakla mükellef olduğundan, geline zekât vermek uygun değildir.

Zekât verilen kişinin zengin olduğu ortaya çıkarsa ne yapmak gerekir?

Zekât mükellefi, kime zekât verdiğini araştırmalıdır. Zekât verilen kişinin sonradan zekât alamayacak durumda olduğu anlaşılırsa, daha önce yapılan zekât geçerlidir; ancak yeni zekât verilmesi gerekmez.

Kayınvalide ve kayınpedere zekât verilebilir mi?

Kayınvalide ve kayınpeder, kişinin bakmakla mükellef olduğu kimselerden olmadığı için, fakir iseler kendilerine zekât verilebilir.

Sadaka nedir?

Sadaka, zekâttan daha geniş olarak Allah için gönüllü olarak yapılan her türlü bağış ve infaktır. Özelde zekât, genelde ise sadaka, kişilerin ve toplumun maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamada sosyal yardımlaşma aracı olarak kullanılır.

Sadaka-i cariye nedir?

Sadaka-i cariye, faydası sürekli devam eden sadakalar için kullanılır. Vakıf kurma, cami, sebil, çeşme, köprü, medrese yaptırma gibi eylemler sadaka-i cariyeye örneklerdir.

Kimler sadaka-i fıtır vermekle yükümlüdür?

Sadaka-i fıtır, borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak nisap ölçüsü mala sahip olan her Müslüman’a vaciptir. Sadaka-i fıtır ile mükellef olma zenginlik miktarı zekâtta aranan nisaptır. Ancak sadaka-i fıtırda, malın üzerinden bir sene geçmesi koşulu aranmaz.

Sadaka-i fıtır ne zaman verilir?

Sadaka-i fıtır, Ramazan Bayramı’nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla vacip olur ama Ramazan ayı içinde de verilebilir. Bayramdan önce verilmesi yoksulların bayram ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Zamanında ödenmeyen fitreler, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir.

Fitrenin buğday, arpa, hurma veya üzüm olarak verilmesi zorunlu mudur?

Hadislerde sadaka-i fıtr ölçüsü belirli gıda maddeleri cinsinden tanımlanmıştır. Günümüzde sadaka-i fıtır, bir kişinin bir günlük normal yiyecek ihtiyacını karşılayacak ölçüde, aynî gıda yardımı veya buna eşdeğer nakit olarak verilebilir. Muhtacın faydasına olanı tercih etmek daha uygundur.

Yurt dışında çalışan kişi, fitreyi Türkiye şartlarına göre mi verir?

Ülke ve bölgelere göre geçim standartları farklılık gösterdiğinden, sadaka-i fıtır mükellefinin kendi bulunduğu yerin şartlarına göre bir kişinin bir günlük normal besin ihtiyacını karşılayacak ölçü üzerinden sadaka-i fıtrını vermesi gerekir.

Vaktinde ödenmeyen sadaka-i fıtır borcu nasıl ödenir?

Sadaka-i fıtır mükellefliği zamanında yerine getirilmeli, geciktirilmemelidir. Ancak zamanında ödenmemişse, bu fitrelerin mümkün olan ilk fırsatta ödenmesi gerekir.

Sadaka-i fıtır kimlere verilir, kimlere verilemez?

Sadaka-i fıtır, zekât verilebilecek kimselere verilir. Zekât verilmesi caiz olmayan şahıslara sadaka-i fıtır da verilmez.

Kurban

Kurban Ne Demektir, Hükmü Nedir?

Kurban, “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelir ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) tarafından emredilen, kendisinin de bizzat yaparak örnek olduğu bir ibadettir.

Kimler Kurban Kesmelidir?

Kurban kesmek hür, akıl-baliğ, akıllı-ergen, dinen zengin nisap miktarı mala (80,18 gram altın) sahip olan her Müslümana vaciptir.

Kurban Fiyatı Ne Kadar?

Güncel yurt dışı Adak, Akika, Şükür, Şifa, Sadaka Kurban bedelleri online bağış sayfamızdan öğrenilebilir. Vacip kurban hisse bedelleri değişiklik gösterebilmektedir.

Kurban Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Kurban fiyatları şehir ve ülkelere göre dünya genelinde farklılık gösterir. Kurban kesimlerini gerçekleştirdiğimiz ülkelerde ortalama fiyat baz alınmaktadır.

Kesilen Kurbanların Etleri Nasıl Değerlendiriliyor?

Derneğimiz yurt dışı kurban kesimlerini Afrika Çad Ülkesinde gerçekleştirir. Kesilen kurbanların etleri, ekipler tarafından okullar, medreseler ve ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılır.

Kestirdiğimiz Kurbanın Videosunu Gönderiyor Musunuz?

Kesilen kurbanların videoları, bağışçılara SMS yoluyla iletilmektedir.

Kurban Kesimleri Kaç Gün Sürüyor?

Adak, Akika, Şükür, Şifa Sadaka Kurbanlarının kesimleri haftalık olarak düzenli yapılır. Vacip kurbanların kesimleri bayramın ilk günü bayram namazından sonra başlar ve üçüncü günü ikindi vaktine kadar tamamlanır.

Kurban Kesimi İçin Vekalet Durum Nasıl Oluyor?

Kurban ibadetinde esas olan, kişinin niyet ve iradesidir. Bir Avuç’a kurban kestirmek üzere başvuran hayırsever, niyetini ve iradesini ortaya koymuş olur. Dernek ve vakıflara kurban vekaleti verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.